📚 Βιβλιοπαρουσίαση – Αφιέρωμα στον Κώστα Κουλουφάκο

Βιβλιοθήκη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου διοργανώνει την παρουσίαση του δημοσιευμένου έργου του Κώστα Κουλουφάκου (Εκδόσεις Κίχλη) σε φιλολογική επιμέλεια και επίμετρο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργου Ανδρειωμένου, δημότη Αγίου Δημητρίου και εγγονού του συγγραφέα.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

► Οι δυο τόμοι των δημοσιευμένων έργων του Κώστα Κουλουφάκου (1924-1994), σημαντικής λογοτεχνικής, πνευματικής και πολιτικής προσωπικότητας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, χωρίζονται στα Πρωτότυπα (Τόμος 1) και στα Μεταφρασμένα (Τόμος 2) και είναι όσα δημοσίευσε είτε αυτοτελώς είτε σε συλλογικές εκδόσεις, περιοδικά και εφημερίδες, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και λιγοστά κείμενα του δημιουργού τα οποία παραδίδονται σε χειρόγραφη μορφή (Εκδόσεις Κίχλη).

► Μολονότι το όνομα του Κώστα Κουλουφάκου είναι γνωστό στους ενασχολούμενους με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιόδου, τα γραπτά του παραμένουν άγνωστα και δυσπρόσιτα στο ευρύτερο κοινό, όχι μόνο επειδή πολλά από αυτά έχουν δημοσιευτεί με διάφορα ψευδώνυμα, αλλά και γιατί έχουν τυπωθεί σε ποικίλα έντυπα. Το κενό αυτό φιλοδοξούν να καλύψουν οι δύο τόμοι, στους οποίους ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος συγκεντρώνει όσα δημοσίευσε ο Κουλουφάκος.

► Παράλληλα, σε επίμετρο, σκιαγραφείται η ζωή του λογοτέχνη και αποτιμάται το πολυσχιδές έργο του, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από φιλολογικά σχόλια, φωτογραφικό παράρτημα, συγκεντρωτικά εργογραφικά περιεχόμενα και αναλυτικό ευρετήριο προσώπων.

Ο συντοπίτης μας, Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνδυάζοντας την επιμονή του φιλόλογου με το χρέος του εγγονού απέναντι στο θαυμαστό παππού, ανέσυρε τα κείμενά του και φροντίζει να επανασυστήσει την πνευματική παρακαταθήκη του. «Στο πρόσωπο και στη γραφή του Κώστα Κουλουφάκου ο νέος αναγνώστης θα συναντήσει ένα δημιουργό σμιλεμένο με τα στοιχεία του ήρωα και του αντιήρωα ταυτόχρονα», λέει εξηγώντας πώς η γραφή, η σκέψη του και η πολιτική δράση του καθόρισαν την εποχή του και ότι αξίζουν να ξαναδιαβαστούν στην εποχή μας. Γιατί ο Κουλουφάκος «ήταν σπουδαίος σε πολλά, και το γνώριζε, όμως ποτέ του δεν καβάλησε το καλάμι».

Στο πάνελ της παρουσίασης θα είναι οι:

Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Αλέξης Ζήρας, Κριτικός Λογοτεχνίας.
• Ζήσιμος Συνοδινός, Ιστορικός – Αρχειονόμος.
• Έλλη Φιλοκύπρου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

► Παρέμβαση θα κάνει ο εκδότης Πέτρος Κουλουφάκος.
Την παρουσίαση θα χαιρετίσει η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου.