Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου για το κλείσιμο καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
για το κλείσιμο καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τους  μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα της Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το έτος 2021 θα είναι έτος συνέχισης της συρρίκνωσης του τραπεζικού κλάδου και της απομάκρυνσης χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με εκφρασμένη άποψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι υπεράριθμοι.

Το 2020 ήταν μαύρη χρονιά για τους/τις εργαζόμενους/ες στις τράπεζες, αφού το προσωπικό τους μειώθηκε κατά 12,2%, ενώ χάθηκαν 4.613 θέσεις εργασίας.

Η χρονιά συγκαταλέγεται στις χειρότερες για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο από το ξέσπασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2010, αφού οι διοικήσεις των τραπεζών έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), ώστε να απομακρύνουν χιλιάδες εργαζομένους/ες, κυρίως με τη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου.

Ήδη, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, εδώ και αρκετούς μήνες δεν λειτουργεί το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς επί τη οδού Αγίου Δημητρίου, ενώ αναμένεται να κλείσει και το κατάστημα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα το δίκτυο της τράπεζας που εξυπηρετεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης μας, αλλά και το προσωπικό του Δήμου (μισθοδοσία), να συρρικνώνεται, σε ένα κατάστημα στην πόλη.

Το γεγονός αυτό, που συνδυάζεται με την εξώθηση των εργαζόμενων της τράπεζας σε εθελούσια έξοδο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και εργασιακή τους κατάσταση, παράλληλα αποτελεί υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών του Αγίου Δημητρίου και της τοπικής οικονομίας της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου εκφράζει τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή του στη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη του Αγίου Δημητρίου και ζητάει κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να μην αλλάξει ο υφιστάμενος χάρτης, αλλά και να τεθούν αυστηροί όροι στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ώστε να λειτουργεί στην υπηρεσία των πολιτών, που άλλωστε τον πλούτο που παράγουν αυτοί διαχειρίζεται.