Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο

Κόμματα

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», μετά την πρώτη προβολή – παρουσίαση που έγινε στις 22 Νοέμβρη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, θα προβληθεί τις επόμενες μέρες σε χώρους και γειτονιές της Αττικής.

Οι Κομματικές Οργανώσεις στο Μπραχάμι έχουν διοργανώσει 2 προβολές, το Σάββατο 18/12/2021 και την Κυριακή 19/12/2021, ώρα 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Δημητρίου 55).

________________________________

«Το σημείο όπου κυλά σήμερα η Ιστορία μας είναι το τοπίο που το έγκλημα δοξάστηκε ως υπέρτατη αρετή. Μέρα χωρίς αίμα εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο. Εδώ η ζωή είναι να αφουγκράζεται τον δήμιο σαν έρχεται. Μέρα και νύχτα… Ωσπου να μπερδευτεί η μέρα με τη νύχτα και να γίνει μόνο νύχτα…».

Με αυτά τα λόγια εισάγεται ο θεατής στο ντοκιμαντέρ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» και περιδιαβαίνει στο νησί της φρίκης, στο Νταχάου της Μεσογείου όπως ονομάστηκε…

«Πρωταγωνιστές» του ντοκιμαντέρ οι πράξεις και τα λόγια των συντρόφων μας που εξορίστηκαν σε τούτο το μαρτυρικό νησί. 36 μαρτυρίες αποτυπώνουν πλευρές από τη ζωή στη Μακρόνησο. Και πλάι στις πολύτιμες μαρτυρίες που οι σύντροφοί μας άφησαν – ώστε τίποτα να μην ξεχαστεί – η οθόνη γεμίζει με το τοπίο της Μακρονήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού (Α’, Β’, Γ’, Δ’ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ’ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών). Πολύτιμα είναι και τα ντοκουμέντα που περιέχονται στο ντοκιμαντέρ, όπως φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, καθώς και έργα τέχνης αγωνιστών εικαστικών που είτε σχεδιάστηκαν κρυφά πάνω στη Μακρόνησο είτε φιλοτεχνήθηκαν αργότερα, με έντονες τις μνήμες από τον μαρτυρικό ετούτο τόπο.