Πρόταση της Δημάρχου για προσωρινή επέκταση πεζοδρομίων

🔶 Τα περιοριστικά μέτρα και η κοινωνική απομάκρυνση, ως λύση στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, ακόμα και μετά την άρση τους, άλλαξαν όπως φαίνεται όχι μόνο προσωρινά, τις προσωπικές συνήθειες όλων ως προς την κοινωνική συναναστροφή, αλλά και τη συμπεριφορά στις μετακινήσεις. Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν το βάδισμα. Περπατούν μέσα στις γειτονιές και ποδηλατούν, τόσο για σωματική άσκηση, όσο και κοινωνική συναναστροφή και ψυχαγωγία.

Αυτή τη φορά όμως, οι πολίτες θα χρειάζονται εκ των πραγμάτων και εξ ανάγκης περισσότερο χώρο μέσα στις πόλεις και εδώ γεννιέται μια σπουδαία ευκαιρία, που αφορά τη Βιώσιμη Κινητικότητα μέσα στον αστικό ιστό.

🔹 Σε αυτό το πλαίσιο, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου,  απηύθυνε πρόταση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύοντας και τεκμηριώνοντας την ανάγκη διεύρυνσης των δημόσιων χώρων για την ασφαλή κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων, καθώς η φυσική απόσταση μεταξύ των ανθρώπων ακόμα και στο δρόμο πρέπει να συνεχίσει να τηρείται. Ενώ παράλληλα, η χρήση του ποδηλάτου ενδείκνυται ως μέσο μετακίνησης, τόσο για την αποφυγή της πανδημίας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Η επιστολή της Δημάρχου, συνοδευόμενη από Σχέδιο Προσωρινής Τεχνικής Οδηγίας για το Δήμο Αγίου Δημητρίου και Σχέδια κανονισμών για την προσωρινή εγκατάσταση και επέκταση των υποδομών κυκλοφορίας ποδηλάτων του Τμήματος Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Κλιματικής Προστασίας της Γερουσίας του Βερολίνου, στάλθηκε προς:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
5) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
6) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
7) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
8) CIVINET CY – EL Secretariat