Ιστορικά στοιχεία
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ο οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου ήταν φυσιολογικά ο αρχικός ιστός του χωριού Μπραχάμι. Ξεκινώντας από την πλατεία Καλογήρων, με αραιή δόμηση, ο επισκέπτης έφτανε στη σημερινή οδό Καράμπαμπα (Δημαρχείο), όπου πλήθαιναν οι οικοδομές, συγκροτώντας ένα ενιαίο σύνολο δομημένου χώρου που άγγιζε στο τέλος του τη σημερινή οδό 25ης Μαρτίου.
Η θέση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου ήταν, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, εκεί που βρίσκεται σήμερα, στο κεντρικότερο σημείο του τότε χωριού και σύμφωνα με στοιχεία αναγέρθηκε κατά τη διετία 1895 – 1897.
Το 1960 λειτουργούσαν ήδη ως παρεκκλήσια -ήτοι εξαρτώμενες από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου- οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στη συνάντηση των οδών Παπάγου και Βουλιαγμένης, του Αγίου Βασιλείου στην ομώνυμη συνοικία ανατολικά του Δήμου, και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (ο γνωστός σαν Ναός Αγίου Κωνσταντίνου) στη νοτιοανατολική περιοχή της συνοικίας. Σταδιακά τα παρεκκλήσια αποσχίστηκαν και συγκρότησαν νέες ενορίες.
Αυτό ήταν το Μπραχάμι στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Μέχρι τότε το χωριό Μπραχάμι ανήκε στο Δήμο Αθηναίων, ενώ ως Κοινότητα Μπραχαμίου ιδρύθηκε το 1925 και με διάταγμα εκείνης της χρονιάς αυτονομήθηκε διοικητικά από το Δήμο Αθηναίων και αποτέλεσε κοινότητα που περιλάμβανε τους συνοικισμούς Μπραχαμίου, Αγίας Βαρβάρας (Δάφνης σήμερα), Κατσιποδίου, Πικροδάφνης και Αγίου Κοσμά.
Το 1928 η κοινότητα μετονομάστηκε σε Αγίου Δημητρίου και το 1942 μετατράπηκε σε Δήμο Αγίου Δημητρίου, ο οποίος όμως είχε ως έδρα τη Δάφνη. Με το Διάταγμα της 5 Σεπτεμβρίου 1947, ο συνοικισμός του Αγίου Δημητρίου αποσπάστηκε από το Δήμο Δάφνης και συγκροτήθηκε σε ξεχωριστή ομώνυμη κοινότητα, που συμπεριλάμβανε αποκλειστικά το Μπραχάμι.
Η τελική ρύθμιση έγινε το 1963, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γ. Ράλλης στις 15 Μαρτίου ενέκρινε τη μετατροπή της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου σε ομώνυμο Δήμο, όπως είναι μέχρι σήμερα.
Eξέλιξη του Πληθυσμού
Εξέλιξη του Πληθυσμού
- Εξέλιξη του Πληθυσμού στον Δήμο Αγίου Δημητρίου
- Εξέλιξη του Πληθυσμού στον Δήμο Αγίου Δημητρίου
Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι
Μαλτέζος Αναστάσιος – Πρόεδρος κοινότητας
Τζανέτος, Αλέξανδρος Δ. – Πρόεδρος κοινότητας
Τρακάδας Χρήστος Δ. – Πρόεδρος κοινότητας
Στριγγάρης Κυριάκος Αργ. – Πρόεδρος κοινότητας
Τρακάδας Χρήστος Δ. – Πρόεδρος κοινότητας
Τσορός Χρήστος – Πρόεδρος κοινότητας
Τρακάδας Ιωάννης Σταμ. – Πρόεδρος κοινότητας
Δρακάκης Στυλιανός Χ. – Πρόεδρος κοινότητας
Μπουκογιάννης Γεώργιος – Δήμαρχος
Τρακάδας Ιωάννης Σταμ. – Δήμαρχος
Μπουκογιάννης Γεώργιος – Δήμαρχος
Μπουκογιάννης Γεώργιος – Δήμαρχος
Βερυκάκη Βασιλική – Δήμαρχος
Βερυκάκη Βασιλική – Δήμαρχος
Βερυκάκη Βασιλική – Δήμαρχος
Ειρηνάκης Παντελής – Δήμαρχος
Ειρηνάκης Παντελής – Δήμαρχος
Ειρηνάκης Παντελής – Δήμαρχος
Λαζαρόπουλος Νικόλαος – Δήμαρχος
Ανδρούτσου Μαρία – Δήμαρχος
Η Μαρία Ανδρούτσου γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Δημήτριο, όπου και κατοικεί μόνιμα. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Είναι παντρεμένη με το Δημήτρη Σκουλίκα και μητέρα δύο παιδιών 16 και 18 ετών. Ο πατέρας της, Δημήτρης Ανδρούτσος, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση.
Αποφοίτησε το 1982 από το 1ο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε 10 χρόνια ως καθηγήτρια Φυσικής σε φροντιστήρια Μ.Ε. και από το 1995 εργάζεται στην Εμπορική Τράπεζα. Το 2005, παράλληλα με την εργασία της, απέκτησε Master από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τα μαθητικά της χρόνια εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στον Ε.ΣΥ.Ν. και αργότερα, ως μέλος του Πνευματικού Κέντρου, συμμετείχε στην ίδρυση της Κοινότητας Νέων.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος το 2002 με το συνδυασμό «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ» του Δημάρχου Παντελή Ειρηνάκη. Διετέλεσε Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού. Το 2006, επανεκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος και παραμένω μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημαρχιακής Επιτοπής.
Από το 1998, συμμετέχει ενεργά στο γονεϊκό κίνημα. Εκλέχτηκε Πρόεδρος σε συλλόγους γονέων και στην Ένωση Γονέων Αγ. Δημητρίου, ενώ σήμερα είναι αντιπρόσωπος στην ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας).
Το 2009, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β’ Αθήνας, συγκεντρώνοντας περίπου 13.000 σταυρούς προτίμησης.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 και 2019, επανεκλέγεται Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.