Προφίλ της πόλης

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Αττική και έχει έκταση 5.364 στρέμματα. Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Ηλιούπολης, δυτικά με το Δήμο Ν. Σμύρνης, βόρεια με το Δήμο Δάφνης – Υμηττού και νότια με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου.

Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου είναι 71.747 κάτοικοι, βάσει της απογραφής του 2021 της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 85.000. Ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το Δήμο και τις Υπηρεσίες του αποτελείται από εγγεγραμμένους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

Η βιοτεχνία, η μεταποίηση, η οικοτεχνία και το εμπόριο αποτελούν κατά κύριο λόγο τη βάση της τοπικής οικονομίας. Η εμπορική δραστηριότητα αναπτύσσεται κυρίως κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων (Λ. Βουλιαγμένης, Εθνικής Αντιστάσεως, Αγ. Δημητρίου, Παπάγου, Σουλίου κ.λπ.) και περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους τομείς.

Η πρόσβαση στον Αγ. Δημήτριο γίνεται με πολλές διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές, δυο γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά κυρίως με το ΜΕΤΡΟ τρεις σταθμοί του οποίου (ΔΑΦΝΗ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – «Αλέξανδρος Παναγούλης» και ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ) βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου.

Ο Άγιος Δημήτριος διαθέτει ιδιόκτητο Δημαρχείο όπου στεγάζονται ορισμένες Δημοτικές Υπηρεσίες και το Δημοτικό Θέατρο. Υπάρχει επίσης, Δημοτικό Στάδιο, τρία κλειστά γήπεδα καλαθοσφαίρισης, καθώς και διάφορα υπαίθρια γήπεδα, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και παιδικές χαρές στις διάφορες γειτονιές, ενώ σε πευκόφυτη περιοχή της Ραφήνας υπάρχει ιδιόκτητο σύγχρονο κατασκηνωτικό κέντρο.

Εντός των διοικητικών ορίων του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται επίσης και ο Ασύρματος, μια έκταση 78 στρεμμάτων που από το 2016 έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων πρασίνου και πολιτιστικών, αθλητικών ψυχαγωγικών χρήσεων, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού βιοκλιματικής ανάπλασης.

Τον Άγιο Δημήτριο διασχίζει το ρέμα της Πικροδάφνης, που ξεκινάει από τους πρόποδες του Υμηττού και καταλήγει στο Π. Φάληρο, ένα από τα μόλις 13 ανοιχτά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική, χαρακτηρισμένο ως ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.