Ο Δήμος

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου είναι προάστιο της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Έχει έκταση 536,4 εκτάρια (5.364 στρέμματα), μόνιμο πληθυσμό 71.664 κατοίκους, βάσει της τελευταίας απογραφής του 2021, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 85.000, και πυκνότητα πληθυσμού 14.340,27 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Ηλιούπολης, δυτικά με το Δήμο Ν. Σμύρνης, βόρεια με το Δήμο Δάφνης – Υμηττού και νότια με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου.

Μέχρι το 1947 ο Άγ. Δημήτριος αποτελούσε ενιαία Κοινότητα με τη Δάφνη, έκτοτε έγινε ξεχωριστή Κοινότητα Αγ. Δημητρίου. Το όνομά του το πήρε από την παλαιότερη εκκλησία που υπήρχε στο παλιό χωριό Μπραχάμι. Το 1964 έγινε Δήμος, έπειτα από διάταγμα αφού ο πληθυσμός με την απογραφή του 1961 έφτανε τις 21.365 από 4.621 κατοίκους που είχε το 1951.

Ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητο μέγαρο όπου στεγάζονται οι Δημοτικές Υπηρεσίες και το Δημοτικό Θέατρο. Υπάρχει επίσης, Δημοτικό Στάδιο, 3 κλειστά γήπεδα μπάσκετ, καθώς και διάφορα γήπεδα, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και παιδικές χαρές στις διάφορες γειτονιές, ενώ σε πευκόφυτη περιοχή της Ραφήνας υπάρχει ιδιόκτητο κατασκηνωτικό κέντρο.

Η βιοτεχνία, η μεταποίηση, η οικοτεχνία και το εμπόριο αποτελούν κατά κύριο λόγο τη βάση της τοπικής οικονομίας. Η εμπορική δραστηριότητα αναπτύσσεται κυρίως κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων (Αγ. Δημητρίου, Παπάγου, Σουλίου κ.λπ.) και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αντικείμενα.

Η πρόσβαση στον Άγ. Δημήτριο γίνεται με 23 διερχόμενες και τοπικές λεωφορειακές γραμμές, δύο γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά κυρίως με το ΜΕΤΡΟ τρεις σταθμοί του οποίου (ΔΑΦΝΗ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ) βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου.